ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

RegioGreenTex - Regiuni pentru Textile Verzi

Project Area: Economie socială, Ecologie și protecția mediului

O nouă inițiativă europeană pentru a sprijini IMM-urile în transformarea deșeurilor textile în valoare adăugată

Bruxelles, 21 februarie 2023 - 43 de parteneri, printre care și asociația Mai bine, ai proiectului RegioGreenTex s-au întâlnit la Bruxelles pentru a da startul unui proiect de trei ani care ar trebui să schimbe modul în care gestionăm reciclarea textilelor.
Regions for Green Textiles - cunoscut sub numele de RegioGreenTex - este o inițiativă de parteneriat cvadruplu-helix care are ca scop cartografierea și reducerea dificultăților, care există în prezent în implementarea unui model de economie circulară în cadrul ecosistemului textil din întreaga UE.
RegioGreenTex va sprijini soluții tangibile la nivelul IMM-urilor, în care deșeurile textile devin o resursă. Proiectul va contribui la menținerea și dezvoltarea locurilor de muncă în sectorul textil din UE, la relocalizarea producției în Europa și la creșterea competitivității și a rezilienței lanțului valoric textil din UE. Proiectul va contribui la obiectivele "Green Deal" al UE de reducere a amprentei de carbon și a consumului de energie și de apă.

Condus de EURATEX, proiectul reunește 43 de parteneri din 11 regiuni europene, cu 24 de IMM-uri care au dezvoltat soluții inovatoare de reciclare a deșeurilor textile. Împreună, IMM-urile acoperă diferite segmente ale lanțului valoric al textilelor circulare (sortare, reciclare de la material la fibre, îndepărtarea contaminanților, prelucrarea fibrelor reciclate în noi materiale textile) și oferă soluții concrete la blocajele din lanțul valoric al UE, dar valorifică și oportunitățile de piață. Proiectul va promova, de asemenea, dezvoltarea a 5 ReHubs regionale în unele dintre cele mai importante regiuni textile din UE.

RegioGreenTex este sprijinit de Comisia Europeană prin intermediul Instrumentului Interregional pentru Investiții în Inovare - I3 și va fi coordonat de către Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA).

Ca parte a Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR), instrumentul I3 are ca scop sprijinirea proiectelor de inovare interregionale în fazele de comercializare și de extindere, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și aduce proiectul la nivel de investiție. Acest instrument se concentrează pe consolidarea coeziunii economice în UE, ajutând întreprinderile să colaboreze cu actorii din domeniul inovării din alte regiuni.

Dirk Vantyghem, directorul general al EURATEX, salută proiectul: "RegioGreenTex va sprijini întreprinderile noastre în realizarea acestei tranziții către un nou model de afaceri durabil. Suntem bucuroși să avem 24 de IMM-uri implicate, care vor beneficia direct de această acțiune. Proiectul ar trebui, de asemenea, să mobilizeze autoritățile regionale să se implice în reciclarea deșeurilor textile, ceea ce poate da o nouă dinamică industriei textile în general."