ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Atelier de Fotojurnalism. La intersecția dintre Schimbări climatice, Hrană și Drepturile omului

Tags: fotojurnalism, atelier, Mai Bine, schimbări climatice

Location: Iași

Hrana este o necesitate fără de care nu am putea supraviețui și, totodată, hrana poate fi una din cauzele schimbărilor climatice și un context pentru care sunt încălcate drepturile omului.

Pentru cei care au rezonat cu temele de mai sus, am organizat la începutul lunii decembrie un atelier de fotojurnalism facilitat de Ioana Moldovan, la Casa Muzeelor din Iași, ce a fost urmat de o documentare pe teren în perioada 4 – 15 decembrie, oriunde în țară.

Atelierul s-a adresat persoanelor între 18 și 35 de ani care locuiesc în România și care se preocupă sau te implică direct în acțiuni civice, proiecte jurnalistice și/sau de fotografie/multimedia. Motivația de a-și dezvolta noi abilități în fotojurnalism, respectiv dorința de a afla cum își pot utiliza storytelling-ul vizual și narativ în tratarea unor subiecte legate de hrană, în contextul combaterii schimbărilor climatice și al respectării drepturilor omului, sunt principalele criterii pe care le-am urmărit în selecția participanților.

.
.

Înscrierea pentru atelier s-a făcut până la data de 10 noiembrie 2022, prin completarea unui formular, urmând o selecție realizată de către Ioana Moldovan (doar 20 de locuri disponibile).  

Persoanele admise au avut misiunea de a realiza un material fotojurnalistic pe un subiect la alegere, cu o temă care se află la intersecția dintre schimbări climatice, hrană și drepturile omului și de a-l preda până la data de 22 Decembrie. Cele mai bune fotoreportaje vor fi incluse în cadrul unor inițiative jurnalistice locale/naționale și/sau vor fi expuse într-o expoziție 
.
.

Despre Atelier

Atelierul a fost susținut de către Ioana Moldovan, fotografă documentaristă și jurnalistă din București, România.

Reportajele Ioanei au fost publicate de The New York Times, BBC, Der Spiegel, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, Libération, Deutsche Welle, LensCulture, Radio France Internationale, Decât O Revistă, Dilema Veche și Vice, printre alții. Fotografiile ei au fost expuse în numeroase expoziții, atât în România, cât și la nivel internațional, au ilustrat cărți, au însoțit piese de teatru și au fost premiate în diverse competiții.
Ioana Moldovan a primit, în repetate rânduri, premiul Superscrieri la categoria Fotojurnalism. În 2016, la Eddie Adams Workshop, a primit premiul Bill Eppridge Memorial pentru excelență și adevăr în fotojurnalism. Ambasada SUA la București i-a înmânat premiul „Woman of courage” pentru activate remarcabilă în evidențierea adevărului prin fotojurnalism.
Totodată, Alexandru Bodnar și Cristina Căpitănița, membri ai Asociației Mai bine și organizatorii acestui atelier, au susținut două prezentări despre proiectul „Our Food. Our Future” și tematica atelierului.

Participarea la atelier a fost gratuită.

Am pus la dispoziție suportul de curs și alte materiale informative care să ajute în realizarea documentării post-atelier, iar cu
sprijinul colegilor noștri de la CUIB, am oferit participanților masa de prânz, cafea Fairtrade și gustări. Pentru cei din afara Iașului am oferit decontarea transportului dus-întors (bilete de tren/autobuz sau bon de combustibil) și cazarea (pentru cel mult două nopți).

Prin participarea la eveniment, cei 20 de câștigători și-au luat angajamentul de a duce la bun sfârșit misiunea propusă de noi, anume realizarea unui fotoreportaj pe tematica dată. Acestea vor putea fi utilizate de către Asociația Mai bine în materiale de promovare și de conștientizare, realizate de aceasta sau de partenerii săi din cadrul proiectului „Our Food. Our Future”, cu obligația de a specifica numele autorilor.

Indiferent de subiect, ne-am luat angajamentul de a respecta demnitatea și dreptul la propria imagine a persoanelor pe fotografiate și/sau intervievate, consimțământului informat al acestora, acolo unde este posibil.

🌻 𝗜𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗶 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗢𝘂𝗿 𝗙𝗼𝗼𝗱. 𝗢𝘂𝗿 𝗙𝘂𝘁𝘂𝗿𝗲 🌻

Citește manifestul Our Food. Our Future și despre cum aleg să se implice tinerii din România care sunt preocupați de relația de interdependență dintre hrană, oameni și natură, aici: https://www.traieste.maibine.org/manifestul-our-food-our.../
Our Food. Our Future este un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestui material intră în responsabilitatea Asociației Mai bine și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.

Date: 29.12.2022 12:40:00