ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

  • Restaurantul CUIB - Recunoaștere Internațională în cadrul Edible Cities Network Awards

    admin | 24 Mar 23

    Centrul Urban de Inițiative Bune din Iași - CUIB, 

    Citește mai mult
  • Micul Prânz #mylocalfoode10 - Hrană pentru Oameni și pentru Natură

    admin | 16 Feb 23

    Sâmbătă, 18 februarie 2023
    CUIB
    Iată că am ajuns și la a 10-a ediție #mylocalfoode, al 10-lea eveniment în care promovăm hrana locală și de sezon dar și producătorii locali, cu care colaborăm și pe care îi recomandăm.
    Ne bucurăm că au acceptat invitația partenerii noștri de lungă durată în combaterea risipei alimentare, Fundația Emmaus Iași, prin: Florin Sabie - coordonator program Belvedere (Proiect eco-social) și voluntarii Bastien, Romane, Yamina (veniti pentru un an prin intermediul unui parteneriat cu Serviciul Civic Francez)
    Meniul va fi gătit integral din alimente recuperate de voluntarii noștri alături de Emmaus:
    🍃 Felul 1: Ciorbă de Sfeclă Roșie
    🍃 Felul 2: Ardei Umpluți cu orez și ciuperci și cu felurite legume.
    🍃 Desert: Tartă de Fructe: mere banane și caramel (gătită de voluntarii Emmaus după o rețetă franțuzească)
    Tăt Normal - partener și Producător Local invitat la această ediție.
    Creat de Ograda cu Legume, „Tăt Normal” este brandul de produs pe care îl dezvoltă Ograda cu Legume pentru salate fine și nebunești, după rețete moldovenești.
    Locurile sunt ca de obicei limitate, dacă dorești să participi alături de noi la #masaconvivialității, atunci asigură-te că ai rezervat din timp.
    ----
    .
    .
    .
    Costul participării constă într-o donație de 80 ron făcută în contul Asociației Mai Bine sau pe Revolut, cu ajutorul căreia vom dezvolta proiectele noastre de grădini urbane.
    Număr cont: RO27BACX0000000857400000
    Revolut:
    0754047887
    Menționați, la detalii, numele, un număr de telefon și "donație Micul Prânz".
    #MiculPrânz #mylocalfoode #FoodE #convivialitate #punetipoftancuib
    #poftedebine #MaiBine #hranăpozitivă #tindezeroalimentar #desezon #grădinicomestibile #grădiniurbane
    ----
    Acest proiect a primit finanțare prin Programul Uniunii Europene de Cercetare și Inovare Orizont 2020în temeiul acordului de finanțare nr. 862663.

    Citește mai mult ➧
  • Declarația Clean Clothes Campaign privind restricțiile drepturilor muncitorilor în Ucraina

    admin | 03 Feb 23

    Citește mai mult ➧
  • Redirecționează 3,5% din impozitul tău și hai să facem împreună schimbarea către o lume mai rezilientă!

    admin | 27 Jan 23

    Citește mai mult ➧
  • Pe 21 ianuarie ne întâlnim la Micul Prânz cu numărul 1 pe acest an

    admin | 16 Jan 23

    Sâmbătă, 21 ianuarie, orele 12:00 - 14:30;
    La CUIB
    .
    .
    .
    Pentru prima ediție „răsăriteană" a acestui an și al 9-lea eveniment din seria #mylocal foode, ne face mare plăcere să vă invităm la noi pentru a savura împreună arome culinare și pentru a descoperi secretele mirodeniilor din bucătăria pakistaneză.
    Invitata ediției este Andreea Luca, jurnalistă și pasionată de călătorii, care ne va pregăti următorul meniu:

    1. Supă cremă de mazăre galbenă și chips din lipie homemade
    (mazăre galbenă decorticată, ceapă, rădăcină de pătrunjel, țelină, păstârnac, smântână / lipii libaneze tăiate și coapte cu ierburi mediteraneene și ulei de măsline);

    2. Aloo gobhi - curry de conopidă cu cartofi și conopidă în stil pakistanez foarte picant (conopidă, cartofi, ceapă galbenă, usturoi, ghimbir, turmeric, coriandru pudră, pudră de chilli indian, coriandru verde) - persoanele care se înscriu și doresc mai puțin picant, sunt rugate să menționeze acest aspect;

    3. Salată Raita cu specific indian/pakistanez (roșii, castraveți, ceapă roșie, iaurt, pătrunjel verde);

    4. Paratha – lipii calde pakistaneze, coapte în tigaie (făină, apă, unt ghee);

    5. Rasmalai – desert bengalez cu brânză, scăldat în lapte aromatizat cu șofran și cardamom (brânză de vaci proaspătă, lapte proaspăt, mălai, cardamom măcinat și sub formă de păstăi, șofran, fistic decojit crud).

    Partenerii ediției sunt furnizorii noștri locali cu sirop de lavadă, de curând, produsele Veera aflându-se și pe rafturile magazinului nostru #aproapezerodeșeuri. Vă puteți imagina cu ce arome și mirosuri vă așteptăm? Lavanda și bucătăria pakistaneză se completează foarte bine.

    🍽️ Locurile sunt ca de obicei limitate, dacă dorești să participi alături de noi la #masaconvivialității, atunci asigură-te că ai rezervat din timp
    ----
    Costul participării constă într-o donație de 80 ron făcută în contul Asociației Mai Bine cu ajutorul căreia vom dezvolta proiectele noastre de grădini urbane.
    Număr cont: RO27BACX0000000857400000
    Revolut:
    0754047887
    Menționați, la detalii, numele, un număr de telefon și "donație Micul Prânz".
    #MiculPrânz #mylocalfoode #FoodE #convivialitate #punetipoftancuib
    #poftedebine #MaiBine #hranăpozitivă #tindezeroalimentar #desezon #grădinicomestibile #grădiniurbane
    ----
    Acest proiect a primit finanțare prin Programul Uniunii Europene de Cercetare și Inovare Orizont 2020în temeiul acordului de finanțare nr. 862663.

    Citește mai mult ➧
  • Atelier de Fotojurnalism

    cristina | 29 Dec 22

    Perioada Atelierului: 2 și 3 decembrie 2022, la Casa Muzeelor din Iași
    Perioada Documentării: 4-15 decembrie (oriunde în țară)
    Hrana este o necesitate fără de care nu am putea supraviețui și, totodată, hrana poate fi una din cauzele schimbărilor climatice și un context pentru care sunt încălcate drepturile omului.

    Pentru cei care au rezonat cu temele de mai sus, am organizat la începutul lunii decembrie un atelier de fotojurnalism facilitat de Ioana Moldovan, la Casa Muzeelor din Iași, ce a fost urmat de o documentare pe teren în perioada 4 – 15 decembrie, oriunde în țară.

    Atelierul s-a adresat persoanelor între 18 și 35 de ani care locuiesc în România și care se preocupă sau te implică direct în acțiuni civice, proiecte jurnalistice și/sau de fotografie/multimedia. Motivația de a-și dezvolta noi abilități în fotojurnalism, respectiv dorința de a afla cum își pot utiliza storytelling-ul vizual și narativ în tratarea unor subiecte legate de hrană, în contextul combaterii schimbărilor climatice și al respectării drepturilor omului, sunt principalele criterii pe care le-am urmărit în selecția participanților.

    Înscrierea pentru atelier s-a făcut până la data de 10 noiembrie 2022, prin completarea unui formular, urmând o selecție realizată de către Ioana Moldovan (doar 20 de locuri disponibile).  

    Persoanele admise au avut misiunea de a realiza un material fotojurnalistic pe un subiect la alegere, cu o temă care se află la intersecția dintre schimbări climatice, hrană și drepturile omului și de a-l preda până la data de 22 Decembrie. Cele mai bune fotoreportaje vor fi incluse în cadrul unor inițiative jurnalistice locale/naționale și/sau vor fi expuse într-o expoziție 

    Despre Atelier

    Atelierul a fost susținut de către Ioana Moldovan, fotografă documentaristă și jurnalistă din București, România.

    Reportajele Ioanei au fost publicate de The New York Times, BBC, Der Spiegel, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, Libération, Deutsche Welle, LensCulture, Radio France Internationale, Decât O Revistă, Dilema Veche și Vice, printre alții. Fotografiile ei au fost expuse în numeroase expoziții, atât în România, cât și la nivel internațional, au ilustrat cărți, au însoțit piese de teatru și au fost premiate în diverse competiții.
    Ioana Moldovan a primit, în repetate rânduri, premiul Superscrieri la categoria Fotojurnalism. În 2016, la Eddie Adams Workshop, a primit premiul Bill Eppridge Memorial pentru excelență și adevăr în fotojurnalism. Ambasada SUA la București i-a înmânat premiul „Woman of courage” pentru activate remarcabilă în evidențierea adevărului prin fotojurnalism.
    Totodată, Alexandru Bodnar și Cristina Căpitănița, membri ai Asociației Mai bine și organizatorii acestui atelier, au susținut două prezentări despre proiectul „Our Food. Our Future” și tematica atelierului.

    Participarea la atelier a fost gratuită.

    Am pus la dispoziție suportul de curs și alte materiale informative care să ajute în realizarea documentării post-atelier, iar cu
    sprijinul colegilor noștri de la CUIB, am oferit participanților masa de prânz, cafea Fairtrade și gustări. Pentru cei din afara Iașului am oferit decontarea transportului dus-întors (bilete de tren/autobuz sau bon de combustibil) și cazarea (pentru cel mult două nopți).

    Prin participarea la eveniment, cei 20 de câștigători și-au luat angajamentul de a duce la bun sfârșit misiunea propusă de noi, anume realizarea unui fotoreportaj pe tematica dată. Acestea vor putea fi utilizate de către Asociația Mai bine în materiale de promovare și de conștientizare, realizate de aceasta sau de partenerii săi din cadrul proiectului „Our Food. Our Future”, cu obligația de a specifica numele autorilor.

    Indiferent de subiect, ne-am luat angajamentul de a respecta demnitatea și dreptul la propria imagine a persoanelor pe fotografiate și/sau intervievate, consimțământului informat al acestora, acolo unde este posibil.

    🌻 𝗜𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗶 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗢𝘂𝗿 𝗙𝗼𝗼𝗱. 𝗢𝘂𝗿 𝗙𝘂𝘁𝘂𝗿𝗲 🌻

    Citește manifestul Our Food. Our Future și despre cum aleg să se implice tinerii din România care sunt preocupați de relația de interdependență dintre hrană, oameni și natură, aici: https://www.traieste.maibine.org/manifestul-our-food-our.../
    Our Food. Our Future este un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestui material intră în responsabilitatea Asociației Mai bine și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.

    Citește mai mult ➧
  • Podcast Pentru Mai Bine

    admin | 01 Jun 22

    Duminică, 5 iunie 2022, de Ziua Mondială a Mediului, lansăm podcastul Pentru mai bine

    Citește mai mult ➧
  • Hrană Pozitivă

    admin | 25 May 22

    #HranăPozitivă

    Te invităm în zilele de 27 - 28 mai și 3 - 4 iunie 2022

    Citește mai mult ➧