ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Ziua Mondială a Mediului cu Apă fără Plastic

Tags: Apa fara Plastic, Ziua Internaționala a Mediului

Location: Parc Copou

Vineri, 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, vă invităm la o acțiune inedită dedicată protejării mediului împotriva PET-urilor, pe esplanada din fața Casei de Cultură „Mihai Ursache” din Parcul Copou, între 14.00 și 17.00.

Vom avea o expoziție de fotografii intitulată Apa cu Plastic la Zid - Concurs de fotografii. Cu ajutorul imaginilor surprinse chiar de ieșeni vrem să ilustrăm o parte din motivele care ne-au determinat să începem proiectul Apa fara Plastic.

Pentru toți cei care au drum în Parcul Copou, respectiv care vor să vadă dincolo de miturile legate de apa de la robinet, vă propunem un mic experiment: „Testarea oarbă” a apei.

Cum se va desfășura acest experiment? Vom avea pregătite 5 recipiente din sticlă umplute cu apă, din 5 categorii diferite*: apă de la robinet, apă de la robinet filtrată, apă de masă îmbuteliată, apă minerală (plată) îmbuteliată, apă care provine de la o cișmea publică. Recipientele vor fi marcate separat, iar fiecare participant va gusta din toate cele 5 tipuri de apă. Fără a ști tipul de apă din fiecare pahar, veți acorda pentru fiecare puncte de la 1 la 5 (1 se acordă apei cu cel mai neplăcut gust și 5 pentru apa cu cel mai bun gust). Abia după punctare veți afla tipul de apă din fiecare pahar. La final vom face un clasament general, în funcție de opiniile fiecăruia dintre voi.

Haideți așadar să aflăm împreună, printr-un studiu empiric, cât de bună este apa de la robinet!

În plus, la ora 17.00, vom premia prin tragere la sorți 10 dintre fotografii care au contribuit la expoziția Apa cu Plastic la zid cu câte o carafă și o sacoșă Apă fără Plastic.

De ce facem acest experiment? Prin proiectul „Apă fără plastic”, ne-am propus să încurajăm consumul de apă de la robinet ca alternativă pentru apa îmbuteliată. Motivul este că cea din urmă are câteva neajunsuri peste care nu putem trece cu vederea: folosesc resurse naturale semnificative pentru ambalajele de tip PET în care sunt comercializate, iar acestea ajung apoi în cantități uriașe în mediu, sub formă de deșeuri, pentru a numi doar o parte.

Cu toate acestea, unii dintre noi au rețineri în a bea apa de la robinet din motive diverse (pe care noi le-am cercetat printr-un chestionar și pentru care am cerut explicații de la entitățile în măsură să ofere aceste informații; explicațiile se găsesc pe pagina Apă fără Plastic). Pe de altă parte, după expunerea prelungită la reclame prin care se promovează calitățile apei îmbuteliate, este posibil ca acestea să ne fi afectat modul în care percepem apa din comerț în raport cu apa de la robinet.

„Testarea oarbă” a apei este metoda cea mai la îndemână prin care voi puteți fi cei care decid care este cea mai bună apă.

*Recipientele cu apă vor fi umplute în dimineața zilei de 5 iunie și vor fi păstrate în aceleași condiții până la ora desfășurării evenimentului. Apa îmbuteliată care va fi transferată în recipientele de sticlă va fi selectată în funcție de ambalajul acesteia (recipiente de 5l sau mai mari, pentru a minimiza consumul de PET-uri folosite), respectiv de cât de accesibilă este pe rafturile magazinelor locale. „Testarea oarbă” a apei se va desfășura până la finalizarea apei pregătite special pentru eveniment.

Apa fara Plastic este implementat la Iași de Asociația Mai Bine în parteneriat cu ApaVital, Agenția pentru Protecția Mediului Iași și Wiron în perioada iulie 2014 – decembrie 2015. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentruinformaţiioficialedespregranturile SEE şinorvegieneaccesaţiwww.eeagrants.org.

Date: 05.06.2015 14:19:00