ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Rețete pentru Planetă

Schimbăm hrana, nu clima!

 

Hai să împărtășim și să învățăm împreună care sunt cele mai bune metode prin care putem contribui la combaterea schimbărilor climatice și a fenomenelor de migrație prin intermediul hranei! 

Dacă ai între 18 și 35 de ani și vrei să te implici în acțiuni menite să ofere generațiilor actuale și viitoare șansa de a trăi pe o planetă locuibilă, atunci vino cu noi în tabăra Rețete pentru Planetă. Schimbăm hrana, nu clima!, în perioada 15 - 20 septembrie 2020, într-un cadru natural*.

Aplică aici până duminică, 23 august, ora 23.59, iar noi te vom contacta până pe 28 august, fie că te-am selectat pentru a participa la această tabără, fie că te regăsești pe lista de așteptare.

Tabăra Rețete pentru Planetă. Schimbăm hrana, nu clima! este organizată de asociația Mai bine și face parte din proiectul #GoEAThical, care este finanțat de Uniunea Europeană. Participarea este gratuită, iar cazarea și masa sunt asigurate de către organizatori, însă locurile sunt limitate. 

*Important

În contextul epidemiologic actual, luăm toate măsurile de precauție necesare pentru a organiza tabăra în condiții de siguranță, într-un spațiu care ne permite acest lucru. Ne dorim un cadru de desfășurare sigur și sănătos, motiv pentru care ne rezervăm dreptul de a reveni cu informații și solicitări suplimentare, în funcție de recomandările și restricțiile în vigoare. 

În cazul în care situația o va impune ori simțim că nu putem garanta siguranța participanților și a echipei noastre, vom adapta și organiza tabăra online, în același interval de timp. 

Informații cu privire la spațiul de desfășurare, fizic sau online, măsurile de precauție obligatorii, respectiv agenda taberei vor fi oferite doar persoanelor selectate să participe la tabără.

Abordarea noastră

La nivel global, sistemul alimentar are o influență enormă asupra schimbărilor climatice și asupra migrației, fenomene care, la rândul lor, afectează modul în care producem și consumăm alimente. 

Folosirea hranei pentru a ilustra interdependența și complexitatea factorilor care determină schimbările climatice și anumite fenomene de migrație este o abordare firească, pragmatică și cu un potențial impact semnificativ.

Avem încredere că tinerii sunt cei mai în măsură să răspundă provocărilor aduse de schimbările climatice și migrație prin intermediul hranei. Ne propunem să împărtășim cunoștințele și instrumentele de care dispunem și să învățăm unii de la alții pentru a cultiva energia necesară pentru a crea noi sisteme de relații interumane, între oameni și natură, precum și cu noi înșiși, bazate pe cooperare, simplitate voluntară și bucuria de a fi. 

Așadar, dacă ai între 18 și 35 de ani, poți și vrei să participi pe întreaga durată a taberei și rezonezi cu ideea că bunăstarea pentru toți oamenii și pentru toate vietățile ar trebui să fie principalul indicator după care ne măsurăm gradul de dezvoltare al societăților în care trăim, atunci nu mai răbda și aplică acum.  

Facilitatorii taberei 

Tabăra va fi facilitată de Ana și Bogdan (Asociația REPER21*), doi colegi gastronomi și gurmanzi, cu un background profesional complementar:

Ana-Maria Marinescu-Pălăduș este membră fondatoare, vice-președintă și activistă în REPER21. Economist de profesie, absolventă a Institutului de Științe Politice din Paris, Ana a lucrat pentru Agenția Internațională de Energie și din 2006 gestionează în REPER21 diversele inițiative ale asociației în domeniile consumului responsabil, educației pentru dezvoltarea durabilă și schimbările climatice, activând printre altele ca formator și facilitator. 

Bogdan Mihail Gioară este fondatorul și președintele REPER21. Politolog, fost profesor la Institutul de Științe Politice din Geneva, Bogdan deține o vastă expertiză teoretică și practică în domeniul schimbărilor climatice și impactului socio-economic al acestora, dezvoltată prin numeroase proiecte europene (Erasmus+, POCU, POCA) în acest domeniu pe care le-a coordonat în REPER21 și în cadrul cărora a activat ca expert și formator. Bogdan coordonează activitatea online a REPER21 privind tematica schimbărilor climatice, fiind una dintre cele mai consistente “voci” de la noi pe rețelele sociale. 

*REPER21 (Reteaua Europeana pentru Promovarea unei Economii Responsabile, secolul XXI) este o organizatie cu o experinta vasta in promovarea si operationalizarea dezvoltării durabile. Schimbările climatice și rolul lor asupra societăților contemporane reprezintă una dintre cele mai importante piste de acțiune ale asociației. Printre altele, REPER21 co-gestionează programul PROF21 destinat promovării educației pentru dezvoltarea durabilă (EDD) în școli, programul ONG21 prin care a fost dezvoltată în mod participativ o politică publică în domeniul EDD și gestionează pagina Facebook “Cercul climatic”. 

Despre organizatori și proiectul #GoEAThical

Asociația Mai bine este o organizație fondată în anul 2009, în Iași, care are ca misiune promovarea teoretică și practică a dezvoltării durabile prin inițiative și proiecte organizate și dezvoltate în patru domenii de acțiune: educație pentru dezvoltare durabilă, protecția mediului, antreprenoriat social verde și implicare civică. 

Proiectul #GoEAThical urmărește implicarea tinerilor europeni în activități, campanii și politici de dezvoltare, la nivelul Uniunii Europene, care răspund provocărilor globale ale migrației și schimbărilor climatice prin intermediul consumului și producției durabile de produse alimentare.

Conținutul acestui material intră în responsabilitatea asociației Mai bine și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.