ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Make Fruit Fair

Project Area: Educație și dezvoltare durabilă

       

CĂTRE:  Auchan, Billa, Carrefour, Kaufland și Lidl

Cerem ca în magazinele voastre:

Fairtrade să fie disponibil! Vrem să existe fructe tropicale certificate Fairtrade în fiecare magazin, din întreaga țară și în fiecare zi.

Fairtrade să fie vizibil! Vrem să vedem fructele tropicale certificate Fairtrade prezentate atrăgător, atât pe rafturile magazinelor, cât și în reclame. Logoul Fairtrade ar trebui să apară pe rafturi și în materiale de informare, fiind prezentat pe scurt conceptul.

Fairtrade să fie transparent! Vrem să vedem că Auchan, Billa, Carrefour, Kaufland și Lidl, ca parte a angajamentului lor social, își definesc obiectivele și indicatorii de vânzăre, care sunt publicați ulterior în raportul lor CSR anual sau în alte documente similare.

Creșterea vânzării de produse certificate Fairtrade este în concordanță cu principiile Auchan, Billa, Carrefour, Kaufland și Lidl, ce includ vânzarea responsabilă și reducerea impactului asupra mediului, valori susținute și garantate de certificarea Fairtrade.

Dorim ca pe termen lung, fiecare dintre voi să își asume plata unui preț corect către toți furnizorii voștri, și astfel să le permiteți în continuare acestora să aibă o producție sustenabilă atât social, economic, cât și în ceea ce privește mediul înconjurător.

Cu stimă,

Context

 Comerț liber, dar pentru cine?

UE operează sub mantra comerțului liber, care presupune negocierea acordurilor de liber schimb cu țări din întreaga lume. Însă realitatea de pe teren nu presupune nici libertate, nici echitate.

Impulsionate să obțină profituri cât mai mari, supermarketurile abuzează de influența și de puterea de cumpărare pe care o au pentru a obține produsele la cele mai mici prețuri. Și au făcut-o de ani de zile. În Europa, dovezile sunt clare și din ce în ce mai multe. Comitetul Economic și Social European a lansat în ianuarie 2013 un raport dur privind această situație, solicitând acțiuni urgente, intutlat „Stadiul actual al relațiilor comerciale dintre furnizorii de alimente și sectorul mare al comerțului cu amănuntul" (orig. „The current state of commercial relations between food suppliers and the large retail sector”)

Practicile supermarketurilor pot avea consecințe dintre cele mai nefaste:

·         Salariile sunt prea mici pentru a un trai decent - Cu o putere de negociere mică sau inexistentă, pe o piață dominată doar de câțiva cumpărători, furnizorii și fermierii sunt forțați să accepte prețuri mici pentru produsele și munca lor.

·         Drepturile muncitorilor nu sunt respectate -  Pentru lucrătorii din țările în curs de dezvoltare și a micilor producători de produse proaspete cum ar fi banane, kiwi și ananașii, situația este gravă. Există dovezi ale suprimării drepturilor muncii, a orelor suplimentare forțate și a locurilor de muncă nesigure.

·         Daune aduse mediului înconjurător – Imboldul supermarketurilor de a satisface, și de a îndemna la (supra)consum, creează premisele pentru producții care dăunează mediului înconjurător.

·         Consumatorii nu o duc mai bine - Furnizorii mai mici și specializați nu pot satisface volumele și cerințele de preț sau de calitate ale supermarketurilor. Comercianți mai mici nu pot concura cu prețurile scăzute din supermarketuri, ceea ce, la rândul lor, conduce la mai puține oportunități pentru furnizorii mai mici. Mai puține opțiuni în alegerea produselor și a spațiilor comerciale fac consumatorii victimele acestui cerc vicios. Prețurile scăzute cerute de supermarketuri furnizorilor nu sunt traduse în mod automat la prețuri mai mici pentru consumatori.

 

Comerțul echitabil, pentru oameni și natură

Comerțul echitabil (Fair trade) este o modalitate de a face comerț, al cărei scop este de a oferi sprijin direct și efectiv pentru producătorii marginalizați din țările în curs de dezvoltare din Africa, Asia și America Latină.

Majoritatea bananelor, ananașilor și altor fructe tropicale comercializate echitabil sunt etichetate cu Marca Fairtrade folosită de Fairtrade Internațional (FI). Fairtrade Internațional conduce un sistem de certificare (Fairtrade) a produselor, care s-a bucurat de o mare popularitate în ultimii 15 ani, deși există din anii 1980.

Cinci principii de bază ale comerțului echitabil (fair trade):

  • Plata unui preț corect – Producătorii primesc un preț corect, acoperind costul producției, costul unui trai decent și al unui profit rezonabil.
  • Interzicerea muncii prestate de copii – este interzisă orice formă a acesteia – mai ales când dăunează educației copiilor sau sănătății lor fizice și dezvoltării mentale.
  • Condiții de muncă decente – muncitorii de pe plantații, din ferme, fabrici de procesare și din alte afaceri primesc salarii suficiente pentru traiul zilnic și lucrează în condiții sigure și  decente.
  • Dezvoltarea comunităților locale – O parte semnificativă din banii din comerțul echitabil sunt investiți în proiecte de dezvoltare în comunitățile de producători. Aceste proiecte  includ aprovizionarea cu apă de băut, construirea de drumuri,  utilități în educație și în sănătate, costurile pentru educație sau pregătirea vocațională, microfinanțări, sănătate ș.a.
  • Sustenabilitatea mediului  – Agrochimicalele periculoase și organismele modificate genetic sunt excluse de la produsele certificate Fairtrade. În plus, sunt susținute tehnicile de producție care protejează ecosisteme valoroase și sănătatea producătorilor și a consumatorilor.

Care sunt tendințele principale în ceea ce privește fairtrade-ul?

Piața Fairtrade crește constant la nivel global. Cele mai populare produse sunt cafeaua, cacaua, ciocolata, ceaiul, bananele, mierea, florile, bumbacul, dar și produse inedite, precum aurul, încep să fie din ce în ce mai prezente. Profitul anual din vânzarea de produse certificate a crescut în ultima decadă și a atins 5.5 miliarde de euro în 2013.

 

Există cerere de produse Fairtrade în România?

Ne putem aștepta, așa cum am văzut în cazul produselor organice, ca piața românească să urmeze trendurile din Europa de Vest, unde creșterea este semnificativă. În prezent, piața Fairtrade este în curs de dezvoltare în România, pe rafturile supermarketurilor fiind deja apărute unele produse (cafea, ciocolată, ceai) certificate Fairtrade.

Lanțul de supermarketuri care promovează și dezvoltă primul fructe tropicale certificate fairtrade va avea de câștigat, pentru că va beneficia de imaginea pozitivă a Fairtrade-ului.

Campania „Lanțuri omenești, fructe echitabile” face parte din proiectul „Make Fruit Fair!”, care este implementat de asociația Mai Bine în România. Make Fruit Fair! este un consorțiu global format din 19 parteneri din EU, Camerun, Columbia, Ecuador și insulele Windward, coordonat de Oxfam Germania.

 

Acest document a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestui document intră în responsabilitatea asociației Mai Bine și sub nici o circumstanță nu reflectă poziția Uniunii Europene.

Ce urmărește Make Fruit Fair!?

 

Make Fruit Fair! pledează pentru prețuri corecte și salariile necesare pentru un trai decent, respectul pentru muncă și a drepturilor omului, precum și respectul față de mediu.

Fyffes – abuzuri serioase ale drepturilor salariaților în Costa Rica și Honduras

 

În ultimul an am adunat dovezi ale abuzurilor serioase de încălcare a normelor de protecție a muncii la unele filiale Fyffes. La ANEXCO din Costa Rica, Suragroh și Melon Export SA din Honduras forța de muncă este formată preponderent din femei, dependente de munca sezonieră, făcându-le extrem de vulnerabile. Abuzurile includ: neplata salariului minim pe economie și asigurărilor sociale; expunerea muncitorilor la agro-chimicale periculoase; amenințări, hărțuiri, demiterea membrilor de sindicat și blocarea negocierilor colective.

 

Acționează și tu acum prin semnarea petiției de aici!

 

 

Despre proiectul Make Fruit Fair!

 

Nouăsprezece organizații din întreaga lume s-au adunat pentru a lua parte la campania Make Fruit Fair! ONG-uri din Europa lucrează în parteneriat strâns cu organizații de mici fermieri și muncitori pe plantații din Africa, America Latină și Insulele Caraibe pentru a îmbunătăți traiul și condițiile de muncă a sute de mii de oameni care cresc, recoltează și împachetează fructele tropicale pe care noi le cumpărăm din magazine în fiecare zi.

 

Ce anume cere Make Fruit Fair!?

 

Muncă decentă: În cazul muncitoarelor și muncitorilor, precum și a micilor fermieri în producția de export de fructe tropicale trebuie să fie asigurate:

• un salariu, respectiv un venit care să asigure un trai decent pentru muncitorii de sex feminin și masculin, respectiv pentru micii fermieri;

• egalitatea de remunerare și accesul egal al femeilor la ocuparea forței de muncă și de formare profesională;

• respectarea drepturilor muncii, inclusiv nediscriminarea, libertatea de asociere și dreptul la negociere colectivă;

• practici eficiente de protejarea a sănătății și de siguranță puse în aplicare în toate locurile de muncă.

 

Drepturile oamenilor și ale muncitorilor: Supermarket-urile și companiile de fructe ar trebui să respecte și să pună în aplicare drepturile omului și ale muncitorului în lanțurile lor de aprovizionare.

 

Lanțuri de aprovizionare echitabile: Supermarket-urile și companiile de fructe ar trebui să trateze furnizorii lor în mod corect și să plătească prețuri care să acopere costurile de producție durabile.

 

Respectul pentru mediul înconjurător: Supermarket-urile și companiile de fructe ar trebui să încurajeze producția de fructe ecologice: utilizarea de resurse (cum ar fi solul și apa) în mod sustenabil; reducerea dependenței de substanțe agrochimice periculoase (dublate de creșterea utilizării alternativelor ecologice, durabile); respectarea biodiversității; reducerea amprentei de carbon.

 

Politici care încurajează producția echitabilă și durabilă de fructe: Comisia Europeană și guvernele naționale să reglementeze abuzurile practicate de supermarket-uri pe întreg lanțul de aprovizionare și să asigure răspunderea companiilor pentru condițiile de muncă în țările producătoare.

 

De ce Make Fruit Fair!?

 

Exemplele cele mai proeminente sunt bananele și ananașii: bananele sunt cele mai vândute fructe din lume, fiind cultivate în mai mult de 150 de țări și producând 107 milioane de tone de fructe pe an. Comerțul internațional cu ananași se extinde rapid, cu unul din doi ananași crescuți pentru export.

 

Încălcarea standardelor de lucru și a drepturilor mediului sunt comune în ambele producții, de banane și ananași, ca și în alte cazuri ale producției de fructe tropicale, iar în multe cazuri această situație se înrăutățește.

Drepturile omului încălcate pe plantațiile de banane și ananași

 

Supermarketurile își procură fructele tropicale precum bananele și ananașii de pe plantații unde drepturile omului sunt încălcate. Muncitorii sunt expuși la pesticide foarte toxice fără a beneficia de măsuri de protecție, sindicaliștii sunt amenințați și opresați, iar salariile minime de lucru nu sunt respectate. Acestea sunt rezultatele raportului realizat de Oxfam, „Fructe dulci, realități amare”, care a analizat industriile producătoare de banane, din Ecuador, și de ananași, din Costa Rica.

 

Raportul documentează dramaticile costuri sociale și de mediu ale producerii de fructe tropicale pentru retailerii din Germania, care au piață de desfacere inclusiv in România. Pentru realizarea acestu raport, Oxfam Germania a vizitat plantații din Ecuador și Costa Rica, acolo unde au consultat peste 200 de muncitori și numeroși experți.

 

Riscuri de sănătate de la folosirea pesticidelor

 

Potrivit raportului, muncitorii de pe plantații și familiile lor sunt adesea expuși la pesticide toxice, fără a avea nici un fel de protecție. În Costa Rica, furnizorii supermarketurilor care au piață de desfacere în multe țări din Europa folosesc numeroase pesticide foarte toxice, printre care și Oxamyl, care este clasificat de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind acut de toxic. În Ecuador, 53% dintre muncitorii care lucrează pe plantațiile certificate Rainforest au raportat faptul că avioanele cu pestidicde împrăștie chimicalele în timp ce ei lucrează pe plantații. În interviuri, muncitorii din ambele țări s-au plâns de o rată mare a întreruperilor de sarcină, dizabilități și cancer în vecinătatea plantațiilor. În plus, adesea ei suferă de amețeli, grețuri și alergii ale pielii.

 

„Supermarketurile controlează în mod meticulos felul în care arată fructele importate și resping încărcături întregi în eventualitatea celor mai mici nereguli. Însă ele permit ca oamenii care le culeg să fie otrăviți”, a declarat Franziska Humbert, autoarea studiului și consultant pe politicile de drepturi ale muncii în cadrul Oxfam Germania.

 

Represalii împotriva sindicaliștilor

 

Raportul arată faptul că suprimarea sindicatelor din pe plantațiile de banane și ananași sunt comune. În consecință, salariile minime nu sunt respectate orele de lucru suplimentare nu sunt plătite, iar drepturile muncitorilor sunt încălcate. În nici una din cele 20 de plantații care au fost examinate a fost găsită o reprezentanță independentă a muncitorilor. Muncitorii raportează „liste negre” care conțin numele sindicaliștilor. În Costa Rica, muncitorii care se alătură sindicatelor sunt concediați în mod regulat.

 

Ce poți face tu?

 

Pentru ca această campanie să aibă un impact, avem nevoie de ajutorul tău!

 

Muncitorii și consumatorii au, în esență, nevoi similare, pentru că și unii și alții sunt cetățeni. Situația particulară din cazul fructelor tropicale (și nu numai) este faptul că drepturile muncitorilor sunt adesea mai puțin respectate decât cele ale consumatorilor, așadar este nevoie să dăm dovadă de solidaritate pentru a putea ameliora problemele cauzate de comețul liber în rândul oamenilor și a mediului înconjurător. 

 

Consumatorii au puterea de a-i convinge pe cei responsabili cu îmbunătățirea situației din cadrul lanțurilor de aprovizionare, așadar acționează, acum!

 

Informați-vă!

 

Accesaţi blogul www.traieste.maibine.org pentru a afla mai multe informaţii despre comerţul echitabil / fair trade, câteva mituri despre această mişcare alternativă, precum şi o sinteză cu privire la practicile comerciale neloiale.

 

Pentru a rămâne la curent cu informațiile din cadrul campaniei, înscrieți-vă în newsletterul nostru, din josul paginii.

 

Contactați-vă reprezentanții!

 

Scrieți-le europarlamentarilor români sau reprezetanților guvernului pentru a le solicita să reglementeze abuzurile practicate de supermarket-uri pe întreg lanțul de aprovizionare și să asigure răspunderea companiilor pentru condițiile de muncă în țările producătoare.

 

Solicitați supermarketurilor fructe tropicale certificate Fairtrade!

 

Vrem ca supermarketurile, fiind cei mai importanți actori în lanțul de aprovizionare, să plătească prețuri corecte distribuitorilor, care să acopere costurile unei producții durabile.

 

Scrieți-le mesaje pe paginile de socializare, pe site-urile acestora ori direct în supermarketuri, la „Sugestii și reclamații”,  prin care să cereți includerea fructelor tropicale certificate Fairtrade. 

 

Organizează o acțiune de conștientizare!

 

Termenul de „comerț echitabil” încă este puțin cunoscut publicului din România, iar puterea noastră constă inclusiv în numărul de oameni care suntem conștienți de o anumită situație problemativă.

 

Organizează un eveniment prin care să aduni oamenii pentru a le transmite despre ce înseamnă „fair trade” și nevoia de a acționa împreună pentru a avea parte de un „comerț cu față umană”.

 

Dacă ai nevoie de clarificări ori de îndrumare, contactează-ne pe [email protected].  

Semnează petiția:

     
   
Această pagină web a fost realizată cu sprijinul Uniunii Europene. Conținutul acestei pagini web intră in responsabilitatea asociației Mai Bine și nu reflectă in mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.