ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Iașul verde

Project Area: Educație și dezvoltare durabilă

Iașul verde creează reziliență climatică

Despre proiect

Asociația Mai bine implementează proiectul „Iașul verde” în perioada septembrie - decembrie 2020, care este finanțat de Primăria Municipiului Iași prin programul anual de finanţare nerambursabilă destinat proiectelor de interes public local propuse de organizaţiile neguvernamentale din municipiul Iaşi.  

Scopul proiectului este promovarea beneficiilor punerii în practică de către ieșeni a celor 3 R din ecologie: Reducerea consumului , Reutilizarea și Reciclarea, iar abordarea pe care o propunem este una inovativă, adaptată realității din aceste timpuri: crearea Rezilienței climatice la nivelul comunității ieșene. 

„Iașul verde” este implementat de asociația Mai bine în parteneriat cu asociația RECONSIDER,  cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, Companiei de Transport Public Iași și Wink Public Multimedia și prin implicarea directă a tinerilor ieșeni. 

Context 

 

Ne aflăm la o răscruce: suntem printre primele generații de oameni care simțim efectele schimbărilor climatice din antropocen și, totodată, suntem printre ultimii care mai putem face ceva pentru a diminua impactul negativ asupra umanității. Antropocen este denumirea informală pentru actuala eră geologică, care subliniază impactul activității omului asupra ecosistemelor la nivel global.

Schimbările climatice sunt, așadar, o realitate pe care avem nevoie să o recunoaștem și acceptăm la nivel individual, comunitar și global. Tineri din toată lumea realizează și semnalează caracterul urgent al schimbărilor climatice și nevoia de a ne concentra eforturile întru identificarea și punerea în practică a unor măsuri care ne permit să trăim într-o lume prietenoasă cu natura, cu noi și cu generațiile care urmează.

Din păcate, decidenții politici încă au dificultăți în a recunoaște urgența climatică pe care tinerii o clamează pe străzi, în timpul atelierelor, dezbaterilor și conferințelor de specialitate și nu numai ori în spațiul virtual. 

Pentru ca urgența climatică să fie abordată și inclusă în procesul decizional, este nevoie ca fiecare dintre noi să fim conștienți de ce presupune acest lucru pentru ca, apoi, să acționăm în cunoștință de cauză. Abordarea pe care o propunem este să răspundem la urgența climatică prin reziliență climatică.   

Concept

Reziliența climatică se referă la capacitatea sistemelor socio-ecologice de a absorbi șocurile și de a menține funcționalitatea acestora în fața stresurilor externe impuse de schimbările climatice.

Reziliența climatică presupune adaptarea și reorganizarea sistemelor socio-ecologice astfel încât să evolueze în configurații mai dezirabile, care să îmbunătățească sustenabilitatea sistemelor și să le lase mai bine pregătite pentru viitoarele schimbări climatice. 

De la viziune către acțiune

Fiind un concept nou, reziliența climatică nu are o definiție clară, ceea ce înseamnă că oferă spațiu imaginației și creativității. 

Tocmai din acest motiv, primii pași pe care-i propunem este să ne imaginăm ce înseamnă reziliența climatică și să facem acest lucru într-un proces colaborativ, împreună cu tineri preocupați de soarta omenirii. 

Am lansat deja un apel către tineri, prin care le-am cerut să-și imagineze cum ar arăta reziliența climatică la nivel local. O parte din lucrările propuse vor fi expuse în tramvaiul care urmează a fi reamenajat și recondiționat cu sprijinul unora dintre tinerii artiști, prin care vom populariza în rândul comunității ieșene conceptul de reziliență climatică. 

 

Temele și mesajele prin care noi, cei de la Mai bine, vizualizăm în prezent crearea unei reziliențe climatice la nivelul comunității ieșene sunt: #Descreștere, #SimplitateVoluntară, #Permacultură, #HranăPozitivă, #SlowFashion, #EconomieCirculară, #ZeroDeșeuri, #GândeșteGlobalAcționeazăLocal #ThinkOutsideThePlasticBag #CumpărăLocal #ReduConsumul. Această listă are un caracter ilustrativ și nu este nicidecum exhaustivă, fiind concentrată în jurul ariilor de acțiune ale asociației noastre. 

Urmărește activitatea asociației Mai bine, echipează-te cu determinare, lucrează cu empatie și proiectează o lume în armonie cu elementele naturii pentru că tu poți contribui deja la crearea unei comunități locale reziliente în fața oricăror schimbări climatice. 

Găsește-ți propriul tău rol în această transformare a lumii înconjurătoare și acționează din respect față de semenii tăi apropiați și mai puțin apropiați.



Articolul face parte din proiectul „Iașul verde”, finanțat de Primăria Municipiului Iași. Conținutul acestui material intră în responsabilitatea asociației Mai bine și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului Iași.