ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

CUIB - Centrul Urban de Inițiative Bune

Project Area: Economie socială

CUIB a apărut din nevoia unei înglobări fizice și palpabile, a celor mai multe din principiile Asociației Mai Bine. CUIB sprijină producătorii locali, consideră apa un drept și nu un produs, oferă un cadru pentru practicarea unui comerț echitabil și a unei economii axate pe latura sa umană și nu materială. Ne dorim să fim oameni, nu bunuri. 

La CUIB urmăm o serie de principii clare. 

Slow Food

Susținem mișcarea internațională  pentru promovarea hranei lente. Nu întâmplător, cei mai mulți dintre  inițiatorii și voluntarii CUIB sunt și fondatorii Slow Food Iași.

www.slowfoodiasi.ro

Ingrediente locale și de sezon

Hrana din CUIB provine din ingrediente locale și de sezon în proporție de peste 95%.Reducem astfel semnificativ amprenta noastră ecologică și sporim impactul pozitiv supra comunității sprijinind conomia locală.

 Reducem consumul, reutilizăm și reciclăm 

La fel cum un există industrie fără deșeuri, un există nici reciclare fără costuri. Atenți la impactul asupra mediului și implicit asupra comunității, suntem adepții reducerii consumului și reutilizării. Evităm utilizarea de produse de unică folosință, drept care vă servim hrana la pachet în ambalaje reutilizabile și vă încurajăm să veniți cu caserole și borcane de acasă.

Sprijinim comerțul echitabil

Toate produsele servite în CUIB care nu pot fi produse local, precum cafeaua și ceaiul verse, provin din comerțul echitabil și sunt certificate Fair Trade. Garantăm astfel respect și venituri decente pentru producători și investiții durabile în comunități din lumea a treia.

www.povesteabananei.ro

www.makefruitfair.org/ro

Hrană fără carne

Reducerea și/sau renunțarea la consumul de carne este una dintre cele mai importante practici de consum responsabil față de sănătatea umană și a mediului. Și pentru că ne dorim o lume mai bună și pentru animale, hrana pe care o pregătim și servim CUIB este (ovo-lacto) vegetariană.

Economie cu o față umană

CUIB este primul spațiu din România care aduce la un loc sute de produse ale întreprinderilor sociale din România, afaceri pentru care profitul este un mijloc de a atinge scopuri sociale, nu o finalitate în sine. Este vorba de produse prietenoase cu mediul, unicat, realizate de persoane vulnerabile sau de mici producători.

Reduceri pentru bicicliști 

Folosirea bicicletei contribuie la sănătatea oamenilor și a planetei. O alegere bună pe care o răsplătim pe măsură, oferind celor care vin în CUIB cu bicicleta reducere de 10%la produsele din bistro.

Spațiu de consum sustenabil

CUIB este cel mai sustenabil bistro din Iași ( și cel mai probabil din România). Cu o abordare holistică, produsele noastre răspund unor criterii care țin de etică, echitate, ecologie, utilitate și solidaritate. Prin oferirea acestor alternative de consum sustenabil, facem mai puțin anevoioasă abordarea la nivel individual a rolului de consumator responsabil, cu impact pozitiv deopotrivă asupra naturii și asupra comunității.

Apă pentru toți

Considerăm apa un drept și nu un produs și vrem să avem o planetă mai puțin poluată. Vă  oferim apă fără plastic, gratuit.

www.apafaraplastic.ro