ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Lucrătorii dezvăluie salarii sub minimul de subzistență și încălcarea legilor muncii în lanțul de producție H&M

Rezultatele cercetărilor publicate astăzi arată că mulți lucrători care confecționează haine în lanțul de producție H&M trăiesc sub pragul sărăciei – în ciuda promisiunii companiei H&M de a le asigura salariul minim pentru un trai decent până în 2018. Lucrătorii intervievați în India și Turcia câștigă o treime, iar în Cambodgia mai puțin de o jumătate din salariul minim pe economie. În Bulgaria salariul lucrătorilor intervievați din fabrica H&M din categoria “gold supplier” nu ajunge nici măcăr la 10% din necesarul pentru un trai decent pentru lucrători și familiile lor.

 Rezultatele cercetărilor sunt publicate în „H&M: salarii echitabile au fost promise, salarii de mizerie reprezintă realitatea”. Acestea includ faptul că unul din cei mai mari retaileri la nivel mondial, cu profituri de 2,6 miliarde de dolari, are lucrători în lanțurile de producție care sunt forțați să lucreze ore suplimentare excesive pentru a putea supraviețui.

Lucru peste program pentru supraviețuire

“Salariile sunt atât de mici încât suntem nevoiți să lucrăm ore suplimentare doar pentru a ne putea asigura nevoile de bază”, spune un lucrător din cadrul unei fabrici H&M “gold supplier” din India.

Orele suplimentare din trei din cele șase fabrici investigate depășesc de multe ori limita maximă legală și duminica este frecvent zi de lucru în toate cele patru țări incluse în cercetări: Bulgaria, Turcia, Cambodgia și India. În Bulgaria, lucrătorii au raportat că trebuie să lucreze ore peste program doar pentru a câștiga salariul minim statutar.“Intri în fabrică la 8 dimineața, dar nu știi niciodată când vei putea pleca. Uneori plecăm acasă la 4 dimineața”, a spus un lucrător ce produce haine H&M la Koush Moda, o fabrică H&M de tip „gold supplier” din Bulgaria.

Leșinuri la locul de muncă

Salariile mici, excesul de ore suplimentare și povara suplimentară a muncii în gospodărie conduc la malnutriție, oboseală și leșin la locul de muncă.

O femeie indiană din trei și două treimi din femeile intervievate în Cambodgia – care lucrează în fabrici H&M din categoria platinum – au leșinat la locul de muncă. O lucrătoare din India a raportat faptul că a fost necesar să fie transportată la spital de către colegii de muncă pentru că se lovise de o mașină de lucru după ce leșinase la muncă, lucru ce i-a cauzat hemoragie internă.

Leșinul la locul de muncă a fost raportat ca fiind un lucru comun și de către lucrătorii din Bulgaria. Mai mult decât atât, un lucrător din Bulgaria a spus că „O colegă de muncă a fost concediată după ce a leșinat”.

Surse de informații

Interviurile cu lucrătorii și cercetările realizate s-au desfășurat în perioada mai-iunie 2018 în cadrul campaniei “Turn Around, H&M!” ce a fost coordonată de campania Clean Clothes și sprijinită activ de Forumul Internațional pentru Drepturile Muncii și WeMove.EU.

Campania a fost lansată în mai 2018, după ce a devenit evident faptul că H&M nu își respectă angajamentul asumat : “Furnizorii strategici H&M trebuie să dispună de structuri salariale pentru a plăti un salariu echitabil până în 2018. Până atunci, se va ajunge la un număr de 850 000 de lucrători. ” În 2013, când a fost făcut acest angajament, acei lucrători realizau 60% din produsele H&M, provenite de la „furnizori strategici și preferați” pe care H&M îi califică gold sau platinum. Acesta a fost criteriul cheie pentru selecția fabricilor incluse în cercetările efectuate.

Cuvântul brandului H&M nu este de încredere

„Știam de la începutul acestui an că H&M nu și-a respectat angajamentul, însă cu toate acestea, dovezile concrete privind salariile și condițiile de lucru existente în fabricile H&M au fost un șoc. H&M trebuie să ia măsuri imediat pentru a opri scandalul salariilor de mizerie și încălcarea drepturilor lucrătorilor”, a spus Bettina Musiolek care a coordonat cercetările din cadrul Campaniei Clean Clothes.

“Este mai clar ca niciodată că nu se poate avea încredere în afirmațiile declarate de brandul H&M. În loc de discuții goale susținute de relațiile publice, vrem să vedem schimbări transparente în privința salariului real al lucrătorilor din lanțurile de producție H&M. Așa cum am mai scris managementului companiei, trebuie să publice o foaie de parcurs cu țintele de creștere ale salariilor, măsurabile și încadrate în timp, cu detalii privind modul în care H&M își va schimba practicile de cumpărare pentru a se asigura că lucrătorii vor primi un salariu decent”, a comunicat Judy Gearhart, director executiv la ILRF.

Consumatorii solicită măsuri de acțiune

“H&M nu poate să pretindă în continuare că lucrurile sunt pe drumul cel bun în timp ce lucrătorii sunt forțați să lucreze peste program și trăiesc încă în sărăcie. Aceste constatări ale cercetării vor mobiliza fără îndoială mii de cetățeni îngrijorați și consumatori conștienți și preocupați de respectarea drepturilor omului și a producției și consumului sustenabil”, a declarat Virginia Lopez de la WeMove.EU.

Campania “Turn Around, H&M!” include o petiție găzduită de WeMove.EU care solicită salarii și condiții de muncă echitabile în intreg lanțul de producție H&M. Petiția a adunat deja peste 100 000 de semnături.

Raportul complet poate fi accesat prin intermediul website-ului campaniei.