ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Lidl, Pregătește-te să joci echitabil!

Asociația Mai Bine se alătură eforturilor celor de la Oxfam Germania în cadrul consorțiului internațional „Make fruit Fair!”, format din 19 organizații non-guvernamentale și sindicate din Europa, Ecuador, Camerun, Columbia și Insulele Windward prin campania „Gata de echitabil?!”.

Prin această campanie, solicităm Lidl să își asume respectarea sănătății muncitorilor, asigurea unor salarii corecte și întăririea sindicatelor. Schwarz-Group, din care fac parte lanțurile de supermarketuri Lidl și Kaulfand, este cea mai mare companie de retail din Europa, drept urmare ei au posibilitatea de a se folosi de puterea lor pentru a face o schimbare în lanțurile de aprovizionare și de a da un exemplu pozitiv, de urmat, pentru alte supermaketuri.

 

Drepturile omului încălcate pe plantațiile de banane și ananași

Lidl și alte supermarketuri își procură fructele tropicale precum bananele și ananașii de pe plantații unde drepturile omului sunt încălcate. Muncitorii sunt expuși la pesticide foarte toxice fără a beneficia de măsuri de protecție, sindicaliștii sunt amenințați și opresați, iar salariile minime de lucru nu sunt respectate. Acestea sunt rezultatele raportului realizat de Oxfam, „Fructe dulci, un adevăr amar”, care a analizat industriile producătoare de banane, din Ecuador, și de ananași, din Costa Rica. Raportul documentează dramaticile costuri sociale și de mediu ale producerii de fructe tropicale pentru retailerii din Germania, care au piață de desfacere inclusiv in România. Pentru realizarea acestu raport, Oxfam Germania a vizitat plantații din Ecuador și Costa Rica, acolo unde au consultat peste 200 de muncitori și numeroși experți.

 

Riscuri de sănătate de la folosirea pesticidelor

Potrivit raportului, muncitorii de pe plantații și familiile lor sunt adesea expuși la pesticide toxice, fără a avea nici un fel de protecție. În Costa Rica, furnizorii supermarketurilor care au piață de desfacere în multe țări din Europa folosesc numeroase pesticide foarte toxice, printre care și Oxamyl, care este clasificat de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind acut de toxic. În Ecuador, 53% dintre muncitorii care lucrează pe plantațiile certificate Rainforest au raportat faptul că avioanele cu pestidicde împrăștie chimicalele în timp ce ei lucrează pe plantații. În interviuri, muncitorii din ambele țări s-au plâns de o rată mare a întreruperilor de sarcină, dizabilități și cancer în vecinătatea plantațiilor. În plus, adesea ei suferă de amețeli, grețuri și alergii ale pielii.

 „Supermarketurile controlează în mod meticulos felul în care arată fructele importate și resping încărcături întregi în eventualitatea celor mai mici nereguli. Însă ele permit ca oamenii care le culeg să fie otrăviți”, a declarat Franziska Humbert, autoarea studiului și consultant pe politicile de drepturi ale muncii în cadrul Oxfam Germania.

 

Represalii împotriva sindicaliștilor

Raportul arată faptul că suprimarea sindicatelor din pe plantațiile de banane și ananași sunt comune. În consecință, salariile minime nu sunt respectate orele de lucru suplimentare nu sunt plătite, iar drepturile muncitorilor sunt încălcate. În nici una din cele 20 de plantații care au fost examinate a fost găsită o reprezentanță independentă a muncitorilor. Muncitorii raportează „liste negre” care conțin numele sindicaliștilor. La un furnizor al supermaretului Lidl care este certificat de Rainforest Alliance, 93% din respondenți au transmis că nu s-a alătura unui sindicat de frica represaliilor. În Costa Rica, muncitorii care se alătură sindicatelor sunt concediați în mod regulat.

 

Cum poți ajuta?

Semnează această petiție  pentru a transmite un mesaj unitar, la nivel european, celor de la Lidl, prin care să le soliciți să se joace echitabil pe tot parcursul lanțului valoric - de la câmp și până la raftul din supermarket. 

      

   
Acest text a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Conținutul acestui text intră in responsabilitatea asociației Mai Bine și nu reflectă in mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.