ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

În luna martie am început implemenarea Proiectului „Make Fruit Fair!” ca parte a un consorțiu global format din 19 parteneri din UE, Camerun, Columbia, Ecuador și Insulele Windward, coordonat de Oxfam Germania.

Prin acest demers ne-am propus să creștem nivelul de conștientizare și să mobilizăm cetățenii UE în ceea ce privește cumpărarea produselor echitabile, respectiv să oferim șansa cetățenilor de a acționa pentru ameliorarea condițiilor de viață și de muncă pentru toată lumea, pentru respectarea drepturilor omului, pentru avansarea unor practici comerciale corecte și pentru promovarea dezvoltării durabile prin îmbunătățirea politicilor instituționale și comerciale la nivelul Uniunii Europene și a țărilor membre.

Un prin demers comun al consorțiului este eleborarea unei petiții către comisarul european Elżbieta Bieńkowska solicitând implementarea de reguli mai solide pentru a opri practicile comerciale neechitabile și a permite micilor fermieri,producătorilor și consumatorilor să obțină acorduri cât mai cinstite:

Redăm mai jos textul petiției pe care o puteți semna accesând pagina: http://www.maibine.eu/make-fruit-fair

Stimată doamnă Comisar Bieńkowska.

O mână de lanțuri de supermarketuri puternice, cum ar fi Aldi, Carrefour, Lidl și Tesco, domină piața europeană de retail care este extrem de concentrată, ceea ce presupune că sunt din ce în ce mai puține opțiuni pentru consumatori de unde să aleagă să cumpere produse alimentare în UE. Ele sunt paznicii dintre consumatorii europeni și furnizorii din întreaga lume care doresc să-și vândă produsele pe piața europeană.

Marile supermarketuri și industria alimentară abuzează de puterea lor enormă de cumpărare prin constrângerea furnizorilor de a menține costurile extrem de scăzute și prin transferarea riscurilor în rândul partenerilor de afaceri mai slabi. Confruntate cu aceste practici comerciale neloiale, furnizorii și agricultorii din UE și din afara ei sunt deseori intimidați în a opera într-un "climat de frică" care nu le oferă prea multe opțiuni în afară de satisfacerea cerințelor cumpărătorilor.

Aceste presiuni sunt transmise oamenilor de la începutul lanțului de aprovizionare. Fermierii nu au nici o garantie cu privire la plata pe care o vor primi. Muncitorii sunt deseori forțați să lucreze ore lungi pentru salarii mici, în condiții degradante, expuși la chimicale agricole dăunătoare.

Fac apel la dumneavoastră pentru a sprijini norme mai puternice, obligatorii, la nivelul UE, care să oprească practicile comerciale neloiale. Oferiți-le micilor fermieri, muncitorilor și consumatorilor din UE șansa de a obține un acord echitabil! Respectarea drepturilor omului, prețurile echitabile și producția sustenabilă sunt esențiale!

Vă mulțumesc!