ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Populația mondială în continuă creștere, urbanizarea sporită și epuizarea resurselor naturale exercită presiuni asupra securității alimentare la nivel global. În combinație cu efectul schimbărilor climatice, aprovizionarea noastră cu alimente este în pericol, iar lanțurile alimentare se confruntă cu provocări. Prin urmare, producerea de alimente sănătoase, locale, într-un mod sustenabil și la un preț accesibil devine o condiție obligatorie. În zilele de 13 și 14 februarie, peste 65 de delegați s-au reunit în Bologna, Italia, pentru a face schimb de soluții ce vor implica cetățenii europeni în conceperea sistemelor alimentare locale și de viitor.

„Think global, eat local”  în traducere „Gândește global, mănâncă local“ este motorul proiectului intitulat „Sisteme Alimentare în Orașe Europene” (FoodE) din care organizația noastră face parte alături de alte 23 de entități europene (centre academice, administrații publice locale, companii și ONG-uri). FoodE va funcționa ca o platformă în cadrul căreia autoritățile publice, cetățenii, IMM-urile și organizațiile non-profit pot face schimb de idei, bune practici și instrumente în vederea sprijinirii orașelor și regiunilor în tranziția lor către sisteme alimentare inovatoare și sustenabile.

Pentru început, FoodE va intra în contact cu comunitățile locale conduse de cetățeni pentru a identifica poveștile de succes și pentru a facilita schimbul de cunoștințe între ele. Ulterior, va lansa 15 proiecte pilot împreună cu parteneri locali în 12 orașe/regiuni din Europa (Napoli, Bologna, Sabadell, Tenerife, Amsterdam, Lansingerland, Berlin, Oslo, Longyearbyen, Romainville, Iași, Ljubljana) și va evalua rezultatele acestora pentru o posibilă reproductibilitate în alte împrejurări.

Coordonatorul FoodE, Dr. Francesco Orsini, subliniază: „FoodE are o viziune clară asupra direcției pe care o vrem pentru Europa pe termen lung. Cu gândul la sustenabilitatea sistemelor alimentare regionale vom încerca să activăm, să conectăm și să folosim la maximum inițiativele alimentare la firul ierbii de pe întreg continentul. Inițiativele vor combina tehnologiile de vârf cu sisteme sociale și modele de afaceri inovatoare. Caracteristica lor unică va fi susținută de rolul activ al cetățenilor implicați în producția, distribuția și consumul de alimente, transformându-i astfel în prosumatori.

Condus de Universitatea din Bologna, FoodE reunește un consorțiu de înaltă calificare format din 24 de organizații. Acesta cuprinde universități, institute de cercetare, IMM-uri, ONG-uri, precum și consilii municipale răspândite în 8 țări ale UE. FoodE este finanțat prin Programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene, Horizon 2020 și se va desfășura timp de patru ani.

Pentru mai multe informații accesați www.foode.eu (începând cu luna Mai, 2020).