ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

 

Eu sunt Adrian și am ales acest moment pentru a scrie acest articol deoarece de curând s-au împlinit 3 ani de când am intrat în această lume, a mediului ONG. O lume diferită, o lume nonconformistă, o lume care și-a pus puternic amprenta asupra caracterului meu și, nu în ultimul rând, o lume care m-a ajutat să îmi conturez o imagine în ceea ce privește viitorul meu.

O.N.G?

 

Este o abreviere cunoscută și des folosită care reprezintă întreaga comunitate a organizațiilor nonguvernamentale. Indiferent că vorbim despre grupuri de inițiativă, asociații, fundații, toate acestea se definesc ca fiind organizații inițiate și susținute de cetățeni, fără implicarea instituțiilor statului sau a domeniului politic. Din nefericire, sunt destul de multe excepții de la această regulă, așa zise ONG-uri care sunt puternic influențate de diverse ramuri ale politicii românești. Am avut de-a face cu astfel de excepții, pe care le evit și recomand a fi evitate, mai presus de toate din fair-play față de ONG-urile care respectă acest principiu fundamental.

 

Din punctul meu de vedere, imaginea pe care ți-o conturezi asupra acestei lumi, a ONG-urilor, ține foarte mult de primul contact pe care îl ai cu o asemenea organizație. Pentru mine acest prim contact a fost unul fundamental. În octombrie 2015 am ajuns să îi cunosc pe cei de la Asociația „Mai Bine” din Iași, singurul ONG din România care are ca domeniu de activitate Ecologia Umană. Personal consider că am fost norocos în această întâlnire, deoarece dacă aș fi dat pentru prima dată peste un ONG dintre excepțiile despre care am vorbit mai sus cel mai probabil imaginea pe care mi-o cream asupra acestui domeniu nu ar fi fost deloc pozitivă.




Mai Bine?

Într-o societate orientată pe principiul „Mai Mult” ar fi potrivit să schimbăm puțin perspectiva spre „Mai Bine”. Aceasta este ideea care m-a atras cel mai mult, pe care o țin minte și pe care nu o voi uita. Vorbind despre această idee, ea poate fi aplicată în foarte multe domenii, nu doar în cadrul unei mici asociații. Viziunea axată pe oameni și pe mediul înconjurător, iar nu pe profit, a fost motivul principal pentru care am rămas în această asociație, unde activez și în momentul de față. Am avut multiple colaborări cu diverse ONG-uri de-a lungul timpului, majoritatea lăsându-mi o impresie plăcută, dar Asociația Mai Bine va avea mereu un loc aparte pentru mine.

 

 

ONG-iști?

Îmi place să le ofer această titulatură oamenilor care lucrează în lumea asociațiilor pe care le-am cunoscut. Oameni care reușesc să schimbe ceva în comunitatea lor, oameni care au avut o inițiativă ce s-a remarcat în mulțime sau oameni care s-au alăturat acestei inițiative. Consider că un O.N.G-ist se diferențiază de un funcționar public, un muncitor sau un corporatist prin atitudinea pe care o are față de ceea ce îl înconjoară. Fie că vorbim despre mișcarea de rezistență legată de Roșia Montană, de pionieratul grădinilor urbane în România, de cei care completează sistemul de învățământ prin activități nonformale de învățare sau de cei care militează pentru drepturile oamenilor de pretutindeni, aceștia sunt oamenii care au  schimbat și continuă să schimbe lumea din jurul lor.





Adolescența printre „ONG-iști”?

Cea mai mare parte a adolescenților pe care îi cunosc își petrec perioada adolescenței printre adolescenți, viața lor este conturată între școală și casă și eventual un sport sau un hobby. Ei bine, pentru mine adolescența a însemnat o perioadă petrecută printre adulți, o perioadă plină de proiecte, conferințe și diverse activități de formare nonformală. Trebuie să menționez faptul că acest timp petrecut în afara școlii mi-a afectat performanța școlară, însă, poate surprinzător, în bine, fapt la care nu se așteptau prea mulți. Activitatea pe care am avut-o de-a lungul anilor m-a ajutat să mă organizez, să îmi depășesc limitele și să sparg acel plafon de sticlă impus de societate. Ca să fie mai ușor de înțeles, putem lua ca exemplu următorul caz concret: când ești pus în situația de a te înțelege cu 1.000 de persoane vorbitoare de limba engleză, ca limbă maternă sau limbă străină, să lucrezi într-o echipă multiculturală timp de mai bine de o săptămână, teza la Istorie începe să pară floare la ureche.

 

Ce să caute un adolescent într-un ONG?

În momentul de față, domeniul ONG rămâne încă un mediu în formare. Un mediu care îți cere să vii cu experiența ta în spate pentru a te putea iniția și, totodată, un mediu care nu te formează pe o singură nișă. Ascensiunea în acest domeniu este una graduală, poți începe prin a fi voluntar, poți urma un stagiu de formare și, dacă vrei, poți să te angajezi. În comparație cu alte domenii, ierarhia nu este foarte rigidă, poți să te oprești oricând și poți să sari peste anumite etape dacă le-ai parcurs anterior în cadrul altei organizații.


Trebuie să menționez că domeniul ONG nu este unul profitabil din punct de vedere financiar, dacă ești adolescent și vrei să câștigi mulți bani într-un timp cât mai scurt îți recomand să te orientezi spre domeniul IT. Ca ONG-ist poți să câștigi decent, dar accentul este pus mai degrabă pe partea socială și de dezvoltare personală, poți să cunoști o mulțime de oameni din varii domenii de la care ai ce învăța și poți să ai parte de experiențe formatoarea și imposibil de uitat vreodată.

Activitate Personală

Acești 3 ani petrecuți în acest mediu m-au format, mi-am dat seama că îmi place să lucrez cu oameni și pentru oameni. În momentul de față am o perspectivă mult mai amplă asupra lumii din jurul meu și a propriului viitor decât dacă aș fi avut o viață tipică de adolescent. Am decis să lucrez pentru oameni, să îmi continui studiile spre această direcție și mi-ar plăcea ca după finalizarea studiilor să mă regăsesc tot în acest mediu.

 

Din experiența mea aș vrea să amintesc colaborările cu: EcoRuralis, Asociația Română de Permacultură, Ecovisio, Carpaterra, Fundația Comunitară Iași, Slow Food România, Convivia, Creionetica și bineînțeles Mai Bine

Articol realizat de: Adrian Popa