ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Asociația Mai Bine organizează în perioada 4 – 10 mai 2020 Săptămâna Comerțului Echitabil, ediția a XII-a, în mediul online, cu scopul de a pune în valoare eforturile oamenilor care muncesc pentru a ne asigura hrana.

Prin intermediul unor clipuri informative și a unor întrebări publicate zilnic, vom aborda mai multe aspecte legate de procesul de producție al hranei și cum putem noi, cetățenii-consumatori, să contribuim la crearea unui sistem comercial mai echitabil.

Cei care se vor implica activ pe parcursul acestei săptămâni vor avea șansa de a primi unul din cele opt cadouri puse la dispoziție de asociația Mai Bine, cu sprijinul celor două întreprinderi sociale pe care le-a creat și dezvoltat, CUIB și REDU.

Context

Pandemia care a afectat milioane de oameni de pe aproape întreaga planetă și care încă are repercusiuni asupra noastră, a tuturor, scoate în evidență riscurile la care sunt nevoiți să se supună muncitorii din diferite categorii profesionale.

Dincolo de cei care fac parte din personalul medical, care se află în prima linie în lupta cu SARS-CoV-2 și față de care suntem recunoscători pentru eforturile depuse, printre cei mai vulnerabili oameni se numără lucrătorii din lanțurile de aprovizionare cu alimente. 

Fie că este vorba de țăranii autohtoni, muncitorii de pe plantațiile de legume și fructe exotice, de bicicliștii-curieri care transportă produse de strictă necesitate celor care se află în auto-izolare sau carantină sau de vânzătorii care intră în contact direct cu consumatorii, în magazine și în piețele agro-alimentare, acești oameni au dovedit că sunt indispensabili pentru supraviețuirea noastră.       

Invitația de anul acesta este de a reflecta asupra rolului țăranilor și a micilor producători din lanțurile noastre de aprovizionare cu alimente și măsura în care munca lor este apreciată la adevărata lor valoare.

Dat fiind contextul global, evenimentul se desfășoară în exclusivitate în mediul online pentru a preveni și asigura sănătatea tuturor participanților.

Informează-te și vei fi câștigat

Considerăm că o informație nouă, pertinentă, care este însușită și folosită pentru a ne îmbunătăți modul de a fi este un câștig în sine. Totuși, ne bucurăm să oferim șansa unora dintre voi de a aprofunda modalitățile prin care fiecare dintre noi putem trăi mai armonios, respectiv de a ne răsfăța simțurile într-un viitor cât mai apropiat, sperăm noi.

Răspunde întrebărilor pe care le vom publica zilnic, din perioada 4 – 10 mai, pe pagina de Facebook Mai Bine. Fiecare întrebare va fi însoțită de către un scurt videoclip, care îți va fi de folos în identificarea răspunsului corect.  

Bifează varianta potrivită în formularul din postare și vei avea șansa de a câștiga zilnic câte un cadou, format dintr-un exemplar al îndrumarului Trăiește mai bine, ediția a doua, împreună cu un voucher de o persoană, pe baza căruia vei putea servi Meniul zilei la CUIB.

Câștigătorii vor fi selectați prin platforma Random.org și, cu condiția de a fi oferit răspunsul corect, vor fi anunțați în dimineața zilei ulterioare publicării întrebărilor, de marți până luni, inclusiv.

Luni, 11 mai, vom oferi un cadou special, pregătit de colegii de la REDU. Toți cei care au răspuns corect la una sau mai multe dintre întrebările publicate de luni până duminică vor intra automat în competiție.

Fiecare persoană poate trimite cel mult un răspuns per întrebare, astfel încât șansele tale de a câștiga cadoul de la REDU cresc doar dacă răspunzi la întrebări diferite, în mai multe zile.    

Cadoul tău va fi expediat prin curierat, la adresa pe care ți-o vom solicita după ce confirmăm că ești unul dintre câștigători. Voucherul va putea fi folosit după ce restricțiile impuse de pandemie vor fi ridicate, iar activitatea întreprinderii sociale CUIB va putea fi reluată, în condiții de siguranță.  

Sursă imagine 

Un nou început pentru o mișcare cu tradiție   

Activitatea face parte din proiectul #Go EAThics: Tinerii europeni susțin lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare sustenabile care respectă drepturile muncitorilor migranți și care ameliorează schimbările climatice, foametea și sărăcia, în calitate de factori principali ai migrației.

Continuăm astfel eforturile pe care le-am depus în proiectele Make Fruit Fair, Trade Fair, Live Fair și în toate celelalte activități pe care le-am derulat în mod independent sau cu sprijinul altor entități, prin intermediul cărora am contribuit la mișcarea globală creată în jurul comerțului echitabil (fair trade) și a certificării Fairtrade.

Ne manifestăm solidaritatea față de lucrătorii agricoli din întreaga lume și contribuim prin activități de conștientizare și informare la crearea unor lanțuri de aprovizionare bazate pe principii etice și echitabile, cu ajutorul cetățenilor-consumatori care înțeleg necesitatea de a susține drepturile fundamentale ale oamenilor și, totodată, de a ameliora impactul hranei asupra climei.

Proiectul #Go EAThics este implementat în România de asociația Mai Bine și este cofinanțat de Uniunea Europeană. #Go EAThics este reprezentat de un consorțiu global format din 16 organizații din Europa, Brazilia și Africa de Sud și este coordonat de organizația Christliche Initiative Romero, din Germania.

Conținutul acestui articol intră în responsabilitatea asociației Mai Bine și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.