ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Cu entuziasm, lansăm ediția a patra a concursului I..AȘI în Trail, competiția care ne activează endorfinele prin mișcare și natură!!

Vă invităm pe data de 14 aprilie, să luăm startul împreună de la Aventura Park Hamak pentru a ne bucura de împrejurimile verzi ale Iașului, pentru a ne testa condiția fizică și pentru a ne lua la întrecere în cât de verde putem păstra această competiție.

Concursul nostru s-a dezvoltat de la un an la altul pe mai multe dimensiuni, ceea ce ne dă încredere să lansăm o nouă provocare, deopotrivă pentru voi cât și pentru noi: o proba de maraton. Speram ca noua probă să ne ajute facem cunoscută atât frumusețea cât și diversitatea și întinderea amplă a pădurilor pe care suntem norocoși sa le avem în preajma Iașului.

I..AȘI în Trail​ – ce se recomandă a fi primul concurs de trail running din Moldova extracarpatică, și de asemenea, prima cursă românească de trail running (din afara lanțului carpatic), membră certificată ITRAși calificantă UTMB – este o competiție de alergare în natură, organizată de Asociația Mai Bine, a cărei a patra ediţie va avea loc duminică, 14 aprilie 2019, pe poteci și drumuri forestiere din Pădurea Bârnova­-Repedea, din sudul Municipiului Iași.

I..AȘI în Trail are o abordare de pionierat și prin faptul că este cea mai verde competiție  de alergare din România. Deopotrivă prin activitățile organizatorice pregătitoare și prin cele logistice din ziua concursului, ne dăm silința să reducem cât mai mult posibil impactul asupra mediului, fără a compromite confortul alergătorilor. Astfel,  alegem cu atenție furnizorii, preferându-i pe cei locali și care produc în modul cât mai natural posibil, nu folosim pahare de unică folosință, servim în exclusivitate hrană vegetariană în farfurii comestibile, oferim premii și trofee câștigătorilor cât mai prietenoase cu mediul și oferim medalii tuturor participanților realizate manual și din materiale naturale, etc.  

Competiția a suscitat interesul iubitorilor de natură încă de la prima ediție (300 concurenți). Pentru ultimele ediții, desfășurate în 2017 și 2018, am înregistrat noi succese, toate locurile de 400, respectiv 550 participanți pe care le-am alocat, fiind epuizate cu mult timp înainte de data startului. Pentru ediția a patra, pregătim un total de 650 locuri, participanții putând opta între Crosul Rezervației Repedea – 12,5 kilometri, Semimaratonul Pădurii Bârnova – 21,6 kilometri sau Maratonul Codrii Iașilor, 44,7 kilometri (maxim 100 participanți).

Scopul concursului este de a aduce la cunoștință opiniei publice importanța protejării acesteia: “Zona a fost declarată sit de importantă comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafată de 12.216 hectare. Situl se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică Pădurea Bârnova și include mai multe rezervații naturale: Locul fosilifer Dealul Repedea, Poiana cu Schit, Poieni­-Cărbunăriei și Pădurea Pietrosu.” (Wikipedia)

Scopul concursului este de a aduce la cunoștință opiniei publice importanța protejării acesteia. Parte din vechii Codrii ai Iașului, pădurea, una dintre cele mai întinse din afara arcului carpatic, prezintă un ecosistem cu mare biodiversitate (excelent documentar pe subiect aici), recunoscută prin inființarea mai multor obiective specifice: “Zona a fost declarată sit de importantă comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 12.216 hectare. Situl se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică Pădurea Bârnova și include mai multe rezervații naturale: Locul fosilifer Dealul Repedea, Poiana cu Schit, Poieni­-Cărbunăriei și Pădurea Pietrosu” (Wikipedia).

În ce privește aria de adresabilitate a concursului, poziţia sa în calendarul competiţional de profil îl recomandă ca unul cu însemnătate cel puțin naţională, fiind un bun prilej de verificare înainte de debutul sezonului de vară al concursurilor montane. Această afirmaţie se fundamentează pe faptul că, la startul primelor ediţii s-au aliniat concurenţi din toată ţara, ba chiar şi de peste hotare.

Vă invităm să vă alăturați competiţiei-pionier de pe meleagurile noastre, cea care a pus Iaşul pe harta competiţiilor de profil, născută din pasiunea unor oameni pentru alergarea în natură şi din dragostea pentru Codrii Iașilor.

Succesul primelor ediții se datorează, în mare măsură, partenerilor implicați în acest proiect, fără de care ar fost mult mai anevoioasă asigurarea continuității. De asemenea, ne bucurăm de susținere constantă, pentru fiecare ediție, din partea sponsorilor Transgor Logistick și Sussol.