ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

 • MAKE FRUIT FAIR EVERYWHERE!

  bubu | 11 Aug 17

  MAKE FRUIT FAIR EVERYWHERE!

  TRAINING PENTRU ACTIVIȘTI ȘI FORMATORI

  Citește mai mult
 • Povești cu Anca de #pedrumulbananei

  anca | 08 Jun 17

  „Cum a fost în Ecuador?” 

  Citește mai mult ➧
 • Zilele Comerțului Echitabil la Iași – 12, 13, 14 mai

  bubu | 09 May 17

   

  Prin proiectul #MakeFruiFair! aducem mai aproape de voi o altfel de lume, alături de artiști din România și invitați de peste oceane, cu scopul de a descoperi ceea ce poate fi și să contribuim noi la o schimbare pozitivă în traiul nostru și al celor din jurul nostru.

  Citește mai mult ➧

 • Revigorăm o grădină, înviorăm o comunitate

  anca | 18 Apr 17

  Muzeul „Mihail Sadoveanu”

  Citește mai mult ➧
 • Fyffes – abuzuri serioase ale drepturilor salariaților în Costa Rica și Honduras

  bubu | 16 Mar 17

  Fyffes – abuzuri serioase ale drepturilor salariaților în Costa Rica și Honduras

   

  În ultimul an BananaLink, membru al consorțiului de 25 de organizații MakeFruitFair!, a adunat dovezi ale abuzurilor serioase de încălcare a normelor de protecție a muncii la unele filiale Fyffes.

  Citește mai mult ➧
 • De ce avem nevoie de fructe echitabile?

  bubu | 17 Nov 16

  Comunicat de presa

  București, 16 noiembrie 2016

   

  De ce avem nevoie de fructe echitabile?

  Concluziile acțiunii publice și a dezbaterii Fructe dulci, realități amare

   

  Asociația Mai Bine alături de alte optsprezece organizații din UE, Camerun, Columbia, Ecuador și insulele Windward s-au alăturat campaniei Make Fruit Fair! În cursul zilelor de Joi și Vineri a fost invitat la București, activistul de origine ecuadoriană Jorge Acosta Orellana. <!--more--> În cadrul unei acțiuni publice și a unei dezbateri la Seneca Anticafe acesta a prezentat condițiile de trai și de muncă de pe plantațiile de banane și a dezbate opțiunile de a consuma produse certificate „comerț echitabil”.

   

  Dezbaterea „Fructe dulci, realități amare. Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile a fost moderată de Bogdan Gioară, președintele Asociației REPER21, iar evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Agenția Creionetica, ART Fusion, FOND - Federatia ONG pentru Dezvoltare și Institutul de Economie Socială.

   

  Invitați la dezbatere au fost:

   

  ·        Jorge Acosta Orellana, activist pentru drepturile muncitorilor din America Latină

  ·        Viorica Boboc, consilier al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

  ·        Raul Pop, secretar de stat al Ministerului, Apelor și Pădurilor

  ·        Ana-Maria Pălăduș, vicepreședintă REPER21

  ·        Anca Gheorghică, președintă Asociația Mai Bine

   

  Ce anume cere activistul Jorge Acosta Orellana?

   

  Jorge Acosta este fost pilot de avioane folosite pentru a pulveriza pesticide pe planatațiile bananiere, iar ulterior co-fondator ASTAC - Asociación Sindical de Trabajadores Bananeros, Agrícolas y Campesinos, o uniune sindicală a muncitorilor și fermierilor ecuadorieni din sectorul bananier.

   

  Am aflat că bananele sunt cele mai vândute fructe din lume, fiind cultivate în peste 150 de țări. Ecuadorul este principalul exportator, fiind produse cca 6 milioane de cutii de banane pe săptămână.

   

  Jorge denunță condițiile extrem de dificile în care lucrează și trăiesc muncitorii de pe culturile de banane și face apel la distribuitorii și consumatorii din Europa pentru a genera o schimbare, mai precis:

   

  ·        Asigurarea unui preț corect pentru producătorii de banane din America Latină, care să permită dezvoltarea fermierilor pe termen lung

  ·        Condiții de muncă optime și asigurare medicală pentru muncitorii de pe culturile de banane

  ·        Salariile juste pentru orele de muncă prestate și asigurarea unui venit stabil, care să ofere oamenilor condiții de trai decente

  ·        Acces egal pentru femei în ce privește angajarea și pregătirea profesională

  ·        Respectarea drepturilor omului, incluzând drepturile de muncă, cum ar fi libertatea de a face parte dintr-un sindicat independent

  ·        Reducerea lanțului de distribuție

  ·        Respectarea mediului prin reducerea uzului de toxine agrochimice

  ·        Sprijinirea politicilor care încurajează producția echitabilă și durabilă de fructe

  ·        Solidaritatea consumatorilor față de aceste probleme prin acceptarea unui cost puțin mai ridicat al bananelor certificate „faitrade”, însă cu un „cost social și de mediu” redus

   

  Care a fost scopul acțiunii din fața Teatrului Național București?

   

  Asociația Mai Bine împreună cu prietenii de la asociația ART Fusion au reprodus realitățile amare din spatele fructelor exotice pe care le consumăm cu ajutorul unei acțiuni publice realizate în fața Teatrului Național București.

   

  În România, Jorge a dorit să prezinte o parte a dificultăților pe care un fermier le înfruntă și să stârnească un sentiment de solidaritate față de aceștia. Printr-o serie de fotografii, activiștii au pus în scenă modul în care sunt tratați muncitorii de pe plantații.

   

  Fructele pe care noi le consumăm sunt stropite cu pesticide puternice, care pot produce boli incurabile, în timp ce muncitorii se află pe teren. Acest aspect reprezintă doar un punct nevralgic al încălcării de drepturi practicat în întreg sistemul de producție bananier. Neincluderea muncitorilor în sistemul național de sănătate, presiunile și amenințările fizice pe care le suportă sindicaliștii, discriminarea și hărțuirea sexuală față de femeile muncitoare, plata unor salarii derizorii și fără compensații pentru orele muncite suplimentar ar fi alte astfel de puncte.

   

   Toate aceste nereguli ar putea fi eliminate prin transformarea practicilor „free trade” în unele „fairtrade” schimbare la care Asociația Mai Bine aderă cu toată convingerea pentru a contribui la crearea unei lumi mai bune prin impactul pe care fiecare individ îl poate avea la nivel local prin susținerea comerțului echitabil.

   

  Care este filosofia comerțului echitabil?

   

  Despre „fairtrade” se discută din 1988, când a apărut prima etichetă a comerțului echitabil, Max Havelaar, iar în prezent sunt aproximativ 5 milioane de fermieri certificați în această schemă.

   

  Organizația Internațională pentru Certificarea Fairtrade FLO cu sediul în Germania a apărut în 1997, iar după la 5 ani lansează eticheta Fairtrade al cărui scop este să echilibreze diferențele dintre Nord și Sud. Principalele obiective sunt asigurarea unei remunerații juste producătorilor din lumea a treia, crearea unor condiții de muncă sigure și bine remunerate pentru muncitori, reducerea lanțului de distribuitori și creșterea standardelor de mediu ale produselor exportate.

   

  Astăzi, certificarea Fairtrade acoperă o gamă destul de variată de produse precum: cafea, ceai, cacao, fructe exotice, zahar, alune, bumbac, quinoa.

   

  În România, certificarea „fairtrade” este puțin cunoscută și fenomenul poate fi de înteles, după cum explică dna Viorica Boboc – consilier al Ministerului Agriculturii și prin „interesul scăzut al românilor față de calitatea produselor în general, fiind plasați pe ultimul loc alături de Bulgaria în Eurobarometru”.

   

  Mai multe detalii pe: www.maibine.org.

   

  Partenerii media: Radio RFI, StiriONG, CSRmedia, Critic Atac, Scena9, NonGuvernamental, Romania Pozitiva, Societal, Prof21, Deco si Eco, Gratuitor, Green-Report, Gala Societatii Civile.

   

  --

  PERSOANĂ DE CONTACT:

  Robert Buburuzanu

  Coordonator campanie

  Asociația Mai Bine

  robert@maibine.eu

  0741 990 449

   

  Activitatea face parte din proiectul Make Fruit Fair!, care reprezintă un consorțiu global format din 19 parteneri din UE, Camerun, Columbia, Ecuador și insulele Windward, coordonat de Oxfam Germania. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. 

  Citește mai mult ➧
 • Fructe dulci, Realități amare - Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile

  anca | 03 Nov 16

  Citește mai mult ➧
 • Două stagii pentru Mai Bine

  anca | 05 Sep 16


  Asociația Mai Bine este o organizație neguvernamentală din Iași, care și-a început activitatea în anul 2009 cu misiunea de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunităţii locale prin implementarea de proiecte sub o abordare holistică, pe toate cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: mediul natural, mediul social şi mediul economic.

   

  Inițiativele noastre pot fi privite sub deviza „Gândește global, acționează local”, întrucât considerăm că trăim într-o lume deopotrivă din ce în ce mai interconectată și interdependentă. Încurajăm valori precum solidaritatea, echitatea, simplitatea voluntară și dezvoltăm proiecte care vizează protecția mediului și economia socială și, prin tot ceea ce facem, milităm pașnic pentru respectarea drepturilor naturii și a animalelor, respectiv a demnității umane.

   

  Dacă împărtășești viziunea noastră și dorești să te implici în activitățile și proiectele noastre, atunci te invităm să te alături echipei noastre aplicând pentru unul dintre cele două stagii disponibile: Relații publice și comunicare sau Asistent administrativ.

   

  Durata stagiului este de 6 luni de zile, în regim part time (30 ore / săptămână), cu posibilitatea de a se prelungi ulterior și începe la 1 octombrie 2016. Doar persoanele selectate vor fi contactate în vederea stabilirii unei întâlniri în care să ne cunoaștem mai bine și, eventual, pentru începerea colaborării.

   

  Pentru a aplica, trebuie să ne trimiți un mail la contact@maibine.eu în care să specifici poziția pentru care aplici, alături de CV-ul tău și o scrisoare de motivație până pe 18 septembrie 2016.

   

  Stagiu Relații publice și comunicare

  Cerem:

  - Studii de specialitate (în curs sau absolvite) într-un domeniu al științelor umane;

  - Cunoștințe solide de operare PC (Microsoft Office, navigare Internet); operarea unor programe grafice constituie un avantaj);

  -Abilități bune de comunicare, inclusiv de ascultare și vorbire;

  - Proactivitate și orientare spre învățare;

  - Cunoașterea limbii engleze, scrise și vorbite (poate constitui un avantaj cunoașterea unei a doua limbi străine);

  - Experiență anterioară în ONG-uri sau voluntariat poate constitui un avantaj.

   

  Responsabilizăm:

  - Implicarea în construirea și gestionarea relațiilor cu presa locală și națională, ONG-uri și alți colaboratori;

  - Dezvoltarea unor idei de campanii de comunicare și promovare;

  - Scrierea și editarea unor materiale de categorii diferite (articole, comunicate de presă, rapoarte de presă, rapoarte anuale, broșuri, buletine informative)

  - Colectarea de informații pentru updatarea site-ului, blogului și a platformelor de social media (Facebook, Twitter, Vimeo)

   

  Stagiu Asistent administrativ

  Cerem:

  - Studii de specialitate (în curs sau absolvite);

  - Cunoștințe solide de operare PC (Microsoft Office, navigare Internet);

  - Capacitate de analiză și de realizare de rapoarte și analize;

  - Eficiență în lucrul cu documente;

  - Cunoașterea limbii engleze;

  - Experiență anterioară în ONG-uri sau voluntariat poate constitui un avantaj.

   

  Responsabilizăm:

  - Adminstrarea de acteșialtedocumente;

  - Scrierea și editarea unor materiale de categorii diferite (rapoarte anuale, buletine informative).

  - Dezvoltarea unor proceduri de monitorizare și evaluare.

   

  Oferim:

  - Posibilitatea ca la finalul stagiului de internship să devii angajat/ă în cadrul asociației Mai Bine cu jumătate de normă;

  - Sprijin în procesul de învățare din partea unei echipe cu experiență în implementarea de proiecte;

  -Oportunitatea de a contribui la crearea unor comunități implicate prin participarea în proiecte inedite și/sau inovative pentru regiunea noastră, cu sprijinul membrilor și prietenilor Mai Bine;

  - Posibilitatea de a participa la evenimente de dezvoltare profesională sau personală, în calitate de reprezentant al asociației.

  - o masă pe zi la CUIB și o bicicleta/ sau decontarea transportului pe perioada stagiului;

   

  Citește mai mult ➧
 • Echipa noastră se mărește

  anca | 05 Sep 16

  Asociația Mai Bine este o organizație neguvernamentală din Iași, care și-a început activitatea în anul 2009 cu misiunea de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunităţii locale prin implementarea de proiecte sub o abordare holistică, pe toate cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: mediul natural, mediul social şi mediul economic.

  Inițiativele noastre pot fi privite sub deviza „Gândește global, acționează local”, întrucât considerăm că trăim într-o lume deopotrivă din ce în ce mai interconectată și interdependentă. Încurajăm valori precum solidaritatea, echitatea, simplitatea voluntară și dezvoltăm proiecte care vizează protecția mediului și economia socială și, prin tot ceea ce facem, milităm pașnic pentru respectarea drepturilor naturii și a animalelor, respectiv a demnității umane.

  Dacă împărtășești viziunea noastră și dorești să te implici în activitățile și proiectele noastre, atunci te invităm să te alături echipei noastre pentru postul de Asistent de proiecte.

  Contractul este pe o perioadă determinată de 6 luni de zile, în regim part time (30 ore / săptămână), cu posibilitatea de a se prelungi ulterior și începe la 1 octombrie 2016. Doar persoanele selectate vor fi contactate în vederea stabilirii unei întâlniri în care să ne cunoaștem mai bine și, eventual, pentru începerea colaborării.

  Pentru a aplica, trebuie să ne trimiți un mail la contact@maibine.eu în care să specifici poziția pentru care aplici, alături de CV-ul tăuși o scrisoare de motivație până pe 18 septembrie 2016.

   

  Profilul candidatului ideal:

  - studii superioare de specialitate absolvite cu diplomă de licență;

  - experiență anterioară în ONG-uri și/sau voluntariat;

  -cunoștințe solide de operare PC (Microsoft Office) și navigare pe internet; cunoștințele de operare programe grafice constituie un avantaj;

  - foarte bună cunoaștere a limbii engleze scrise și vorbite (poate constitui un avantaj cunoașterea a două limbi străine: franceză, germană);

  - spirit de inițiativă și eficiență organizatorică;

  - abilități de învățare eficientă;

  - abilități bune de comunicare, inclusiv de ascultare și vorbire;

  - persoană creativă și empatică;

   

  Responsabilitățile generale ale postului:

  - sprijinirea logistică și administrativă a echipei în implementarea activităților și proiectelor;

  - identificarea surselor de finanţare și sprijinirea în elaborarea aplicaţiilor;

  - asistarea în elaborarea rapoartelor;

  - comunicarea cu organizaţiile și instituţiile partenere, cât și în mediul online;

  - sprijin în coordonarea voluntarilor;

   

  Beneficiile pe care le oferim:

  - venit competitiv;

  - posibillitatea de prelungire a contractului de muncă;

  - program de lucru flexibil (30 ore / săptămână, uneori și în weekend);

  - posibilitatea dezvoltării personale și profesionale;

  - mediu de lucru plăcut, în cadrul unei echipe diverse și motivate.

   

  Citește mai mult ➧
 • Make Fruit Fair Everywhere! - Training pentru activiști și lucrători de tineret

  anca | 25 Jul 16

  Citește mai mult ➧